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[스크랩] 식중독 걱정되세요? 요리할때 계피 넣으세요

P a o l o 2014. 9. 12. 10:21

 

 

 

자연적으로 계피가 식중독 예방에 도움준다

Fight Foodborne Illness, Naturally, with a Little Help from Cinnamon

 

Jul 17, 2014

 

 

 

미국질병예방센터(CDC)에 따르면 올해 미국에서 4천800만 명이 식중독을 진단받았고 12만 8,000명이 병원에 입원했으며 3,000명이 식중독 때문에 사망했다.

 

이에 따라 워싱턴주립대학 연구팀은 계피가 항균 역할을 할 수 있는지 연구한 결과, 계피가 병원성 세균에 의해서 발생하는 식중독을 예방하는 데 도움을 줄 수 있다고 밝혔다.

 

연구 결과, 계피 성분이 시가 톡신 생성 대장균(Shiga toxin producing Escherichia coli)을 죽이는 것으로 나타났다. 이에 따라 연구팀은 계피 성분을 음식에 사용하면 자연 항균 역할을 한다고 설명했다.

 

연구에 참여한 리나 쉥(Lina Sheng) 박사는 “세균을 죽이는 효과를 보는 데는 아주 적은 양의 계피로도 충분한데, 1리터의 물에 계피 원액 10방울 정도를 떨어뜨려 희석해 사용하면 24시간 내 세균 대부분이 죽는다. 이 액체를 고기, 과일, 채소를 씻을 때 첨가하면 미생물을 죽이는 데 도움이 될 것”이라고 전했다.

 

한편, 계피는 계수나무의 껍질이며 맵고 단 맛이 나는 것이 특징이다.

계피의 효능은 비위의 기능을 좋게 해 소화기 계통이 약해 소화 장애가 있거나 복부가 차서 복통이나 설사가 잦은 사람이 섭취하면 좋다.

 

또한, 산후에 출혈이 계속되거나 오래된 이질과 대변 시에 피가 나는 증상을 개선하기도 한다. 이외에도 콩팥기능 감퇴 증상에도 효력이 좋고 하복부가 차서 생기는 방광염에도 효과가 있다.

이 연구결과는 ‘식약저널(Journal of Food Control)’에 실렸다.

 

 

 

 

 

Foodborne illnesses affect an estimated 1 in 6 Americans every year. Of this 48 million, 128,000 will be hospitalized and 3,000 will die, according to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Yet researchers from Washington State University in Pullman found that one little ingredient could be helpful in preventing serious health issues caused by pathogenic bacteria: cinnamon.

 

Researchers said they believe that Cinnamomum cassia oil could help to work as a natural antibacterial agent in the food industry.

For the study, researchers found that the oil killed several strains of Shiga toxin-producing Escherichia coli (E. coli), also known as "non-O157 STEC" by the CDC. For their research, they examined the top six strains of non-O157 STEC.

Very little amounts are needed for the oil to be effective, according to study co-author Lina Sheng, a graduate student in the School of Food Science at the university. In fact, Sheng said that 10 droplets diluted in a liter of water killed all related bacteria in as little as 24 hours.

As rising health concerns regarding chemical additives have strengthened a need for more natural ones, study co-author Meijun Zhu noted the need to further explore plant-derived natural food bioactive compounds as antimicrobials that could safely control foodborne pathogens.

The U.S. Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service has a "zero tolerance" policy for the CDC top six non-O157 STECs in raw ground beef and trimmings, indicating any raw non-intact beef products containing these pathogens will be considered adulterated.

This has led Zhu and Sheng to include the beef industry in the large-scale application of their findings on cinnamon.

"The oil can be incorporated into films and coatings for packaging both meat and fresh produce," Sheng said, in a news release. "It can also be added into the washing step of meat, fruits or vegetables to eliminate microorganisms."

This type of cinnamon is primarily produced in Indonesia and contains a stronger smell than over typically used varieties. 

More information regarding the findings can be seen via the journal Food Control

 

출처 : 한국식약연구소
글쓴이 : 한국식약연구소 원글보기
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